Loader
Nizar Ali Bader2

Οι Εικαστικές Τέχνες και η Αειφορία: Προγράμμα CARE

Στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο CARE: Connecting Art with Real Life issues /«Η εικαστική αγωγή στη νέα εποχή: η σύνδεση της τέχνης με τα ζητήματα της πραγματικής ζωής», κύρια επιδίωξη είναι να ερευνηθούν οι τρέχουσες ανάγκες των εκπαιδευτικών στην προσπάθειά τους να προσφέρουν ποιοτικά μαθήματα μέσω της τέχνης και να ανταποκριθούν δυναμικά και ολοκληρωμένα στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.
 
Το πρόγραμμα CARE αφορά την ενίσχυση της εικαστικής αγωγής με την ενσωμάτωση στοιχείων της αειφόρου ανάπτυξης, στοιχείων που θα προωθήσουν περαιτέρω την κριτική σκέψη, τον δημιουργικό αναστοχασμό και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αξιών. Με αφετηρία τη συστηματική έρευνα των αναγκών της σχολικής κοινότητας στα θέματα αυτά, το πρόγραμμα ακολουθώντας καινοτόμες πρακτικές αναπτύσσει και παρέχει προγράμματα κατάρτισης με στόχο αφενός την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη διδασκαλία των Εικαστικών Τεχνών και μέσα αυτών στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, και αφετέρου την ενίσχυση του εκπαιδευτικού τους προφίλ και του σύγχρονου κοινωνικού τους ρόλου.
 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος CARE, αναφορικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη υιοθετήθηκε ο ορισμός της Unesco: Η EAA δίνει τη δυνατότητα (ενδυναμώνει) στους εκπαιδευόμενους και τις εκπαιδευόμενες να υιοθετούν τεκμηριωμένες αποφάσεις και υπεύθυνες ενέργειες για περιβαλλοντική ακεραιότητα, οικονομική βιωσιμότητα και δίκαιη κοινωνία, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, με σεβασμό στην πολιτιστική ποικιλομορφία. Πρόκειται για τη δια βίου μάθηση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποιοτικής εκπαίδευσης. Η ΕΑΑ είναι μια ολιστική και μετασχηματιστική εκπαίδευση που αφορά το μαθησιακό περιεχόμενο και τα αποτελέσματα, την παιδαγωγική και το μαθησιακό περιβάλλον. Επιτυγχάνει τον σκοπό της με τη μεταμόρφωση της κοινωνίας.
1care